maanantai 27. elokuuta 2012

Kännissä häissä?


Tämä on aihe, joka on hiljakseen muhinut mielessäni. Joka on aiheuttanut hieman ärtymystä ja toisaalta myös vähän turhautuneisuutta. Aihe, joka varmasti saattaa osoittautua turhaksi, mutta jota on mielestäni sitäkin tärkeämpää miettiä. Nimittäin,

alkoholinkäyttö häissä.

Palautan vielä hieman mieliin meidän alkoholikulttuuria kotona. Meillä mies juo HARVOIN. Silloin harvoinkin kun se juo, niin ottaa lasin viiniä, kuohuvaa tai lonkeron ja on tyytyväinen siihen. Minä olen ollut nuorempana (kun nyt olenkin niin vanha :D) kovakin ottamaan, lapsen myötä tilanne tasaantui ja rauhoittui. Huomaan, että kirjoittaessani tätä pyyhin lauseen toisensa jälkeen, kun en löydä termistöä kuvaamaan nykyistä alkoholinkäyttöäni. Meillä otetaan silloin tällöin viiniä ruoan kanssa lasten läsnäollessa. Välillä kavereiden kanssa juodaan sitten enemmän ilman lapsia. 

Tähän väliin tekisi mieli pohtia.. tai suoraansanottuna sanoa muutama tarkkaan valikoitu sana suomalaisesta alkoholikulttuurista, mutta en ehkä edes taida aloittaa. Ne jutut on kaikki kuulleet jo moneen kertaan ja niiden myötä häviäisi ehkä se pointti, mitä yritän nyt tällä pienellä postauksella tuoda esiin.

Mikä on sitten sopiva määrä juoda lapsen läsnäollessa? Tätä olen tänään pohtinut. Häihimme osallistuu vanhemmat lapsineen. Lasten lukumäärä on noin 10-15 kpl:ta, ikäjakauma 1-11v väliltä. Olemme palkanneet myös lastenhoitajan, jonka homma on lähinnä pitää jöötä ja katsoa, että hommat lastenhuoneen puolella kulkee. Tämä ei kuitenkaan poista vanhempien vastuuta lasten huolenpidosta. 

Tämä postaus ei siis koske mieheni heilumista humalassa, eikä myöskään morsiamen kännäämistä, vaan sitä, miten vieraat ottavat alkoholia häissä. Viime juhannuksena lähdimme mökiltä juhannuksenvietosta kotiin, koska koin menon liian kosteana. Mielestäni kukin saa ottaa sen verran minkä haluaa, mutta en halua, että lapsi seuraa menoa vierestä, vaikka itse olisin selvinpäin.

Haluamme tarjota kauniin tilaisuuden, hyvät juhlat ja hauskat bileet. Tämän vuoksi on ollut myös alusta alkaen selvää, että alkoholia juhlassa tarjoillaan - eihän mekään mitään absolutisteja tai nipoja (hehheh) olla. Meidän lapset on sovittu lähteväksi anopin mukana hotellille nukkumaan. Ajatuksena olisi, että he voisivat syödä iltapalan vielä yhdeksän jälkeen juhlatilassa. Pohdin, ovatko hääjuhlan aikuiset missä kunnossa siihen aikaan - pystyykö lapsia pitämään juhlassa niinkään pitkään. Haluaisin kuitenkin, että juhla jäisi miellyttävänä myös lasten mieleen ja että he saisivat myös luvan kanssa valvoa myöhempään kuin normaalisti. Alunperin ajattelinkin, että lapset voisivat olla menossa niin pitkään kuin mekin, mutta tulimme tulokseen, ettei se ole ehkä järkevintä.
Yksi syy myös, miksi haluamme poistua juhlasta ajoissa mieheni kanssa on, ettemme halua nähdä ihmisiä humalassa huutamassa toinen toistaan kovempaa tai kompuroimassa tanssilattialla kravatti otsalla ja katsoa juhlatilan kauniita kattauksia bileillan viimeisillä tunneilla. Kuten sanoin, haluaisimme, että ihmiset nauttisivat täysillä viimeisiin tanssiaskeliin asti ja vielä jatkaisivat bileitä Porvoon yöelämässä, mutta se ei vain ole meitä varten. Ainakaan omana hääpäivänä. ;) 

Saa olla eri mieltä.

- dawn 

(kaikki kuvat weheartit.com)

8 kommenttia:

  1. Tykkään tästä postauksesta. Hyviä pointteja.

    Sinänsä samoilla linjoilla: mekin haluttiin että häämme ovat hyvä juhlat, kaikilla on hauskaa ja alkoholia tosiaan oli tarjolla erittäinkin riittävästi. Öh, ehkä muutaman kännisen ihmisen vuodatukset olisin voinut jättää kuulematta, mutta en välittänyt niistä sen enempää.

    Me olimme omassa juhlassamme ihan loppuun asti, kuten halusimmekin. Minua ei häirinnyt ihmisten humaltuminen: sanoisinko että oikeastaan kaikki näitä muutamaa lukuunottamatta käyttäytyivät ihan mahtavasti. Ei ollut örveltämistä.


    Ikävä kyllä olen kuullut häistä joissa suoraan sanottuna ryypätään aamukuuten asti ja meno muistuttaa enemmän kotibileitä kuin omasta mielestäni suhteellisen arvokkaan aseman saaneita häitä. Kuvat loppuyön juhlinnasta ovat olleet melko karmeaa katseltavaa joissakin tapauksissa. Huoh.

    Ehkä kuitenkin häät hääjuhlana ja toisenlaiset bileet...toisenlaisina bileinä? Vaikkakin toki häiden pitää olla hyvät bileetkin - rajanveto voi joskus olla vähän vaikeaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä ja pääasia, että teitä ei jäänyt mikään häiritsemään. :) Olen samaa mieltä, häät häinä ja bileet bileinä. :) Ajatuksena olikin kiitoslahjojen sijaan kaasoille ja bestmaneille järjestää ehkäpä illanviettoa. ;)

      Poista
  2. Alkoholista johtuvia ongelmia voi helposti ennaltaehkäistä sillä, että miettii missä vaiheessa booli tms. vapaasti saatavilla oleva alko tuodaan esille. Tuskin sitä kukaan itseään saa vielä kaatokuntoon ruokaviinin kanssa tms. Ja sitten tarkistaa sen boolin alkopitoisuudenkin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottapa totta. Meille ei tästä syystä ole boolia edes tulossa. Saadaan pidettyä homma vähän paremmin kurissa kun on vaan "mietoja" ja viiniä.

      Poista
  3. Hyviä pointteja!

    Meidän häihin lapset jätettiin kutsumatta osin siitä syystä, että alkoholia oli melko runsaasti tarjolla. Ei haluttu ryhtyä laskeskelemaan, kuinka paljon tarjolle voi lasten läsnäollessa laittaa, vaikkei päällimmäinen kysymys kuitenkaan "örveltämisestä" ollutkaan. Lisäksi olen muutamissa häissä nähnyt lasten olevan "mukana meiningeissä" alusta myöhään yöhön saakka - eikö raukoille tule jo väsy ja kyllästys siinä vaiheessa? Kun hääparilla tuskin on siihen paljon sanottavaa, milloin vanhemmat lapsiensa kanssa lähtevät/lähettävät lapset jonkun matkassa yöpuulle, jolleivät itse ymmärrä.

    Meillä oli juhlissa tarjolla käytännössä rajaton määrä juomaa, muttei mitään suurempia ylilyöntejä sattunut, vaan aikuiset ihmiset osasivat huolehtia itsestään. Eräs pahoinvoiva vieras tosin lähetettiin taksilla kotiin ennen aikojaan, mutta eipä siitäkään mitään suurempaa draamaa tai mielipahaa kenellekään tullut. Tosin teräviä ei ollut tarjolla lainkaan, ja väkeviä ainoastaan drinkkikannujen muodossa, joista henkilökunta ei ollut kovin väkeviä tehnyt. Juhlat toisaalta myös päättyivät juhlapaikalla jo puoli yhden aikaan yöllä, mistä halukkaat (me mukaanlukien) siirtyivät vielä yöelämään. Me tosin ei jaksettu baarissa kovin kauaa enää olla, joten myöhemmän yön tapahtumista ei niin ole tietoa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin! Olisimme itse tehneet varmasti samoin, jos valtaosa kutsutuista olisi ollut ystäviä. Kun päädyimme kuitenkin järjestämään pääosin sukulaishäät, ajattelimme, että voimme mekin ottaa rauhallisesti. ;)

      Poista
  4. Me tehdään niin et alkoholi tulee tarjolle vasta kun lapset ovat lähetetty koteihinsa, about seiskan-puol kasin aikaan. Mun mielestä lasten ei kuulu nähä dokaavia aikuisia ollenkaan. Ja sitä alkoholia ei oo tarjolla mitään järettömiä määriä, et ihmiset voi sit lähtee loppuyöks dokaan baariin jos siltä tuntuu!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuohan kuulostaa ihan hyvältä myös. Me halutaan kuitenkin viiniä ruoan kanssa ja joku sen kaljan kaipaa siihen kuitenkin. Luotetaan siihen, että osaavat aloittaa maltillisesti. Katsotaan miten käy. :)

      Poista

Olet kiva kun kommentoit! :)